background

Villa & Konut
Güneş Enerjisi

Villa & Konut tipi enerji üretiminin detayları için bizimle iletişime geçin.

Güneş Enerjisi İle Villa & Konutlarda Elektrik Üretimi

Güneş enerjisi ile evlerde elektrik üretimi (küçük ölçekli tüm üretim ev tipi üretim olarak kabul edilir) dünyada her geçen gün artmaktadır. 2019 yılının sonunda özellikle de küçük ölçekli üretim tesislerinin katkısıyla toplam global kurulu güç, bir önceki yıla %22 artmıştır. Güneş enerjisi ile evlerde elektrik üretimi ülkemizde de hızla artmaktadır. Evlerde ya da ev ölçeğinde güneş enerjisi ile elektrik üretimi lisanssız elektrik üretimi olarak yapılır. Bir eve kurulan küçük çaplı elektrik enerjisi santralinin üretim kapasitesi genellikle evin ihtiyacından fazla olur ve ihtiyaç fazlası elektrik şebekeye satılır. Enerji Piyasası Kanunu ve elektrik piyasası mevzuatına göre ev ölçeğindeki bir üretim için lisans gerekmeden de bu satış yapılabilmektedir. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından açıklanan verilere göre güneş enerjisi ile evlerde elektrik üretimi yapan kişiler, kullanımının fazlası olan toplam 9.425.965 MWh elektriği şebekeye geri satmıştır.

Güneş enerjisi ile evlerde elektrik üretimi için yapılacak yatırım (ölçümlere ve sistemin yapısına göre değişiklik göstermekle birlikte) yaklaşık 5 yılda kendini amorti etmektedir. Ancak elektrik fiyatlarının yükselmesi bu amortisman süresini düşürmektedir. Güneş enerjisi ile evlerde elektrik üretim sistemi kurulmasının yaklaşık maliyeti ise sistemin kurulu gücüne göre değişmektir. Güneş enerji sistemlerinin amortisman sürelerini firmamız ile iletişime geçerek öğrenebilirsiniz.

Güneş Enerjisi İle Elektrik Üretenlere Vergiden Muafiyet Var Mıdır?

Güneş enerjisi ile elektrik üretenlere vergiden muafiyet bulunmaktadır. Bu muafiyet 7103 sayılı Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’la yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanmanın artması amacıyla evlerinin ve işyerlerinin çatısında ya da cephesine yenilenebilir enerji kaynaklı elektrik üretim tesisi kurulumu gerçekleştirenlere, kurulu gücü 10 kW olan kısmından kullanım fazlasının elektrik dağıtım şirketleri tarafından işletilen elektrik şebekesine verilerek satılması konusunda vergi muafiyeti getirilmiştir.

chart
Güneş Panelleri Nasıl Çalışır?

Güneş panelleri, güneş ışınlarının toplanmasına ve elektrik üretimi için hazır hale gelmesine sağlayan toplayıcılardır. Güneş panellerinin çalışma prensibi türüne göre değişir. Fotovoltaik sistemlerde panellerle toplanan güneş ışınları, panellerin üretildiği özel materyal sayesinde panelin içinde direkt olarak elektrik enerjisine dönüşür. Yoğunlaştırılmış güneş enerjisi panelleri ise güneş ışınlarının toplanarak bir odak noktasına yansıtılmasını ve böylelikle ısı elde edilmesini sağlayan panellerdir. Güneş panelinin amacı, güneş enerjisi ile elektrik enerjisi elde etmektir.

Elektrik Tasarrufu İçin Güneş Enerjisinin Önemi Nedir?

Elektrik tasarrufu için güneş enerjisinin önemi, diğer tüm kaynakların öneminden çok daha yüksektir. Zira güneş en kolay ulaşılabilir enerji kaynağıdır ve yüksek yatırım yapmaksızın da enerji tasarrufunda kullanılabilir. Elektrik tasarrufu yapmak için güneş enerjisinden faydalanmak oldukça önemlidir. Güneş enerjisinden faydalanarak elektrik tasarrufu yapmak için aşağıda sıralanan yöntemleri kullanmak verimli çözümler üretecek ve elektrik tasarrufu yapılmasını sağlayacaktır: Çamaşırların kurutulması: Ev içi elektrik tüketiminde ilk sırayı beyaz eşyalar alır. Beyaz eşyaların kullanımını azaltmak da elektrik tasarrufu yapmak için önemlidir. Çamaşırların güneş gören bir yere asılması ile kurutulması, kurutma makinesi kullanımının düşmesine ve elektrik tasarrufu sağlanmasına olanak sağlar. Perdelerin açılması: Güneşin görüldüğü gündüz vaktinde perdeleri açarak güneş ışınlarının mekanın içine girmesi sağlanır ve ev içi elektrik tüketiminde ikinci sırada olan aydınlatmada elektrik tasarrufu sağlanır. Bu iki maddedeki örnekten hareketle güneş ışınlarının gerekli zamanlarda kullanım yerinin içine sokulması, gerekli zamanlarda da yalıtımın sağlanması (örneğin sıcak yaz günlerinde klimanın daha az enerji tüketmesini sağlamak için perdeler kapatılmalı ve güneşin mekanı ısıtmasının önüne geçilmelidir.) elektrik tasarrufu için güneş enerjisinden faydalanmasına örnektir.

Tasarruf Et

Güneş enerjisi ile aylık elektirik harcamalarınızdan kurtularak bütçenizi farklı amaçlar için kullanabilirsiniz.

Çevreyi Koru

Sürdürülebilir enerjiyi tercih ederek yaşadığımız dünyayı daha güvenli ve temiz hale getirmek bizim elimizde.

Enerjide Bağımsız Ol

Evinde kullandığın enerjide dışa bağımlılıktan ve her ay fatura ödemekten kurtulmak mümkün.

Sık Sorulan Sorular

Ortalama bir evde yıllık 3 bin kWh elektrik tüketilir. Günde 8 saat güneş aldığında ve verimlilik %20 olarak düşünüldüğünde 1 adet güneş paneli günlük 934 kWh elektrik üretir. Bu durumda bir ev için, 4 adet güneş paneli gerekir.

Işınım, güneş gücünün bir ölçüsüyken, güneşlenme güneş enerjisinin bir ölçüsüdür. Güç, zaman içindeki enerji transfer oranını ifade ettiğinden (verilen toplam enerji miktarını değil), ışınımı ölçmenin yolu, belirli bir anda belirli bir alana gelen güneş enerjisi miktarını ölçmektir. Bu ölçüm Watt/metrekare cinsinden yapılır. Bu değer, bölgenin belirli bir zaman aralığında aldığı toplam enerji miktarını ifade edecek şekilde dönüştürüldüğünde, Watt saat (Wh) cinsinden ifade edilir. Güneşlenme ölçüsünün birimi Wattsaat/metrekare’dir.

Güneş panelleri arasındaki en verimli çeşit olan monokristal güneş panellerinin verimliliği %20’nin üzerine çıkarken, polikristal panellerde verimlilik %15 - %17 civarındadır. İnce film güneş panelleri ise en az verimliliğe sahip güneş paneli çeşitidir.

Panellerin çoğu 25 yıldan uzun süre dayanır ve bu sürenin sonunda verimlilik seviyesi %20 oranında düşer. Solar paneller üreticinin garantisi sona erdiğinde bile bozulmazlar. Bununla birlikte, piller ve invertörler gibi sistemin diğer bileşenlerinin ömrü daha kısadır. Solar panellerin ömrü uzun olurken, piller ve invertörlerin kullanım süresince bir kaç defa değiştirilmesi gerekir. Kurşun asitli bir pilin ömrü üç ila yedi yıl arasındadır ve ancak pilin bakımının iyi yapılmasına bağlıdır. Lityum piller on ila on beş yıl dayanabilir. İnvertörler için ömürleri on ila yirmi yıl arasında olabilir ancak ekipmanların bakımlarının düzenli olarak yapılması ne kadar uzun ömürlü olduklarını belirleyecektir.

Tasarruf Et, Geleceğini Koru!

En Verimli Güneş Panelleri İle Enerji İhtiyacınızın Tamamını Karşılamak İster misiniz?

Monokristal güneş panelleri, polikristal panellere göre daha yüksek verimlidir. Bu da daha fazla elektrik enerjisi anlamına gelmektedir. Diğer bir taraftan monokristal paneller daha pahalıdır. Monokristal paneller genellikle siyah renktedir, polikristal paneller ise çoğunlukla mavi renktedir.

Villa & Konut

Tarımsal Enerji

Araç Şarj İstasyonu

Teklif Alma Formu

İstenilen Hizmet Detayları
İletişim Tercihiniz
05334457177